Wiloman WEB
Today is: Friday, 19. April 2024
# It is a holiday Rostislav #
Tomorrow is his holiday Marcela.

  Selected Articles and News:


Porovnání - OTT vs TTF praky


[Author: WilomanCZ] [Date: 16.06.2022 / 16:40]   [Displayed: 1090x] [Edited: 19.09.2023 / 07:14]

Video kde je shrnutí všeho:
(Ale není tam úplně vše jako ve článku)

Aktualizace videa s novými informacemi:



Na začátek by bylo asi vhodné, hlavně pro úplné nováčky ve prakostřelbě vysvětlit, co to znamenají zkratky OTT a TTF prak a jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly.

-----

OTT - Přes horní hranu (Over the top)OTT prak, je anglická zkratka pro Over The Top (střelivo letí přes horní hranu vidličky praku a guma je upevněna na horní hraně praku).

Výhody:
  • Teoreticky přesnější na hodně úzké terče (např. karta nebo špejle.)

  • Snadnější pro "přesnou" střelbu na velké vzdálenosti - přesnější nadmíření na hraně pecky praku.

  • Větší možnosti ohledně přídavných mířidel.

  • Střelivo letí jen z poloviny uvnitř vidličky praku, takže je menší šance trefit si prak.


Tyto praky jsou pro začátečníky těžší pochopit co se principu míření týče, ale zase je nejlepší na instinktivní střelbu a pro střelbu na velice tenké cíle jako například špejle či ještě tenčí.

Tyto praky jsou vhodné i na "přesné" střílení na velké vzdálenosti, kde střelivo během letu pomalu začíná ztrácet výšku (letí po balistické křivce), toto je vysvětleno dále ve článku.

I tento typ praku může mít nastavitelné mířidlo, podobně jako TTF.
obrazek

obrazek


Nevýhoda těchto praků je, že míření je ze začátku složitější pochopit a může vzniknout zkreslení při míření, o kterém píšu v tomto článku: http://prakostrelci-msk.g6.cz/?r=cist&id=1654339748_6068 (69x)
obrazek


U OTT praků se na větší vzdálenosti, než máte dostřel gumy, nadstřeluje pomocí posouvání horní packy vidličky směrem nahoru. (Pokud máte nějaké rozdělení packy na jednotlivé části, tak ke tento způsob velice přesný.)

-----

TTF - Skrz vidličku (Through the fork)TTF prak, je anglická zkratka pro Through The Fork (střelivo letí přímo skrz vidličku praku a guma je upevněna na venkovní/boční ploše vidličky).

Výhody:
  • Snadnější pro začátečníky.

  • Symetrické míření - lepší odhad středu pro velké terče, které nemají označený střed.

  • Minimální zkreslení při střelbě, z důvodu změny okolního světla.

  • Mírně vyšší životnost gum.

  • Lepší pro míření na pohyblivé cíle.


Tento typ praku je snadný pochopit co se míření týče, protože na pacce vidličky má nějaké mířidlo, např. drážku, nebo přímo mířidlo, kde je světlovodné vlákno a podobně.
Ale teoreticky jde s TTF prakem střílet i instinktivně, bez mířila čistě jen na střed gumy, ale s takovým TTF prakem jsem se ještě nesetkal ani na videích co fotkách na internetu.

Toto mířidlo je uprostřed v místě, kde se dává guma a tu při míření vidíte na plocho.

S TTF prakem je sice snadné naučit se střílet jako začátečník celkem přesně, ale je mnohem těžší střelit tenké cíle a nebo střílet na velkou vzdálenost oproti OTT.
U TTF praků se na větší vzdálenosti, než máte dostřel gumy nadstřeluje pomocí posouvání lůžka na obličeji směrem dolů. (Bez praxe a zkušení méně přesný způsob, ve srovnání s OTT.)

obrazek

-----
To je ohledně základního rozdělení a popisu vše.

Každý typ praku má své výhody i nevýhody .
Pro mě byly výhody OTT praků vždy lepší, než ty u TTF praků, ale to je čistě osobní věc, tak jak to někomu více sedne.
Protože jsem přišel na nové a pro mě skvělé výhody u TTF praků, nyní střílím na TTF způsob.

Proto si myslím, že je ideální před koupí praku vyzkoušet oba typy osobně a až pak se rozhodnout, protože ideální prak pro vás se dá vybrat jen tak, že si z něj párkrát vystřelíte a uvidíte jak vám sedne.


-----

Jak mířit OTT prakem v pár větách:
  • Výchozí bod je horní hrana praku.

  • Natažená guma, při výklopném praku o úhel 90ST, slouží jako prodloužení celkové pochy mířidla a tím je i vyšší přesnost.

  • Horní hrana gumy je střed a zároveň celková délka slouží, jako ukazatel toho, že máte lůžko vodorovné s hranou gumy na praku a s cílem.

  • Plocha packy, kde je připevněna guma, slouží jako výškové mířidlo, pro větší vzdálenosti než je přímý dostřel vaší aktuální sestavy praku.


(Toto je pouze základní vysvětlení ve čtyřech bodech, jen pro ty co už o tom něco ví.
Podrobnější informace, jak se naučit mířit, jsou dále v článku.)


obrazek



    -----
  • Na obličeji si najdeme pomocí opakovaného zkoušení, při střelbě na cíl, který bude vzdálený cca 7m-10m od vás správný výškový bod, který bude sladěný s mířícím bodem na praku.
    (TIP: Na kratší vzdálenost než 7m se nic nepozná a na větší než 10m, už může kulička začít klesat a výchozí bod by tak neseděl na bližší vzdálenosti.)
    (TIP: Když střelivo letí pod daný cíl, tak lůžko posunete na obličeji níže.
    A zase naopak, pokud střelivo letí nad cílem, tak posunete lůžko na obličeji o něco výše.)

    Že je vše správně poznáte tak, že při míření horní hranou praku na cíl poletí střela výškově tam kam mířite.

    Tento bod na obličeji si dobře zapamatujte, protože to je váš výchozí bod na obličeji a ten se při střelbě z OTT praku už nemění (pokud používáte stále stejný prak, gumy o stejné nebo větší síle a máte stejně velké střelivo, při změně jedné z věcí se bod může lehce posouvat) a to ani na velké vzdálenosti.


  • Střed si pak doladíte pomocí pomyslné čáry, kterou představuje guma praku a ta musí být v jedné rovině s cílem. (Na hlavním obrázku je to modrá čára a modrý popisek.) PS-X



PS-X:
obrazek
Máte nějaký cíl na který se díváte z ptačí perspektivy:
  • Růžové kolečko je cíl (to bílé uvnitř)

  • Růžová čára je ta rovinna směrem k tobě jak stojíš.

  • Zelená elipsa je střelec

  • Zelená čára je natažená OTT guma která je pomyslně protažená až k cíli.

  • Žlutá čára je pomyslně protažená OTT guma která je mírně mimo osu cíle = mineš.



    -----
  • Jako výškové mířilo, pro nadstřelení kuličky při střelbě na větší vzdálenosti, než dostřelí vaše guma střelivo bez poklesu, slouží celá horní packa praku.
    Na kterou si buď na jednotlivé vzdálenosti uděláte rysky, nebo si to jen budete pamatovat. (Na hlavním obrázku to jsou červené čárky a červený popisek.)

  • Čím dále budete střílet nad vzdálenost kdy letí kulička přímo (cca 10m), tím níže na pacce praku bude váš výchozí mířící bod.
    Toto je věc, která se dá naučit jedině praxí, nejde ani nějak přibližně určit, na jakou vzdálenost budete mít daný bod kde, protože záleží hodně na střelivu a síle gumy.

    (TIP: Doporučuji gumy o tloušťce 0,5mm[+/-0,1mm] a kuličky něco mezi 6-8mm, ale pokud už jendou začnete střílet určitou velikostí střeliva je dobré u toho zůstat a gumy si udělat tak, ať dané střelivo doletí alespoň na 10-12m bez poklesu.)

    PS: Gumy o tloušťce 0,5mm osobně používám pro kuličky 6mm, 7mm, 8mm a bez problémů dostřelí na vzdálenost 10m bez většího poklesu u všech uvedených velikostí ocelových kuliček. [Rozměry gumy: 14mm u lůžka a 20mm u praku, délka je závislá na vaši délce natáhnu a pružnosti dané gumy]



PS: K míření pro TTF praky:
U TTF praků, je míření téměř stejné jako u OTT praků.
Hlavní rozdíl je ten, ze se míří na střed packy/gumy, přes žlábek, který se ukáže po natáhnutí gumy, nebo pomocí čáry uprostřed gumy.
Vše ostatní, kromě nadmíření zůstává stejné jako u OTT praků.
U TTF praků se dělá nadmíření pomocí posouvání na obličeji směrem dolů.


Tags:
upraveno  #Prak  #Střelba z praku  #Míření  #Slingshot  #OTT a TTF prak  #Návod / Instrukce  

Rate this post:


    Evaluate: 0 z 5 / Evaluated: 0x /



    Comments:

    Nebyly nalezeny žádné komentáře.


    Advertisement: