Wiloman WEB
Today is: Saturday, 20. April 2024
# It is a holiday Marcela #
Tomorrow is his holiday Alexandra.

  Selected Articles and News:


Střelba z praku - Problémy při zasažení si praku


[Author: WilomanCZ] [Date: 7.02.2022 / 19:33]   [Displayed: 677x]

Konečně se mi podařilo odhalit a snad i úplně vyřešit, všechny důvody, proč když mám úzký OTT prak (vidlička 40-45mm), tak se mi jednou za čas podařilo trefit jeho horní packu.
Viz foto:
obrazek

A mám z toho radost, protože jsem si s tím lámal hlavu už nějaký čas, nechtěl jsem si ničit prak a nebo riskovat, že se střelím do ruky.

Jsou 3 hlavní důvody/problémy, na které jsem přišel a dokážu je na 90% většinou úmyslně vyvolat z důvodu demonstrace tohoto problémů.
Tyto dva dané problémy se týkají pouze způsobu míření prakem naklopený o 90st,viz obrázek.

Přeskočit rovnou na shrnutí

obrazek

-----
-Jedna z možností je, že při výstřelu nevědomě uhnete rukou, přímo ve chvíli vypuštění lůžka praku.
V tu chvíli se může stát to, že si do dráhy střeliva dáte prak a nebo taky si tam můžete strčit přímo nějakou část vaší ruky. (Tento problém se mi ale ne úplně vždy povede demonstrovat úmyslně.)
⬆️
Řešení je relativně jednoduché, prostě se na to soustředit a danou věc se snažit nedělat. (Fakt nic více se k tomu asi poradit nedá.)
⬆️
Dalsi věc co vám pomůže tomuto problému se co nejvíce vyvarovat, je držet prak způsobem jaký je vyobrazen na obrázku.
obrazek
-----
-Druhá možnost je naklopení lůžka se střelivem mimo osu směrem dolů, toto je 100% recept na trefení OTT praku do spodní části. Úplně stejně to funguje i naklopení mimo osu směrem nahoru, ale tam to musí být už hodně extrémní vychýlení a pak se trefí horní část praku.
⬆️
Tady to řeším tak, že se snažím mít zadní část kapsy naklopenou spíše mírně nahoru, vůči rovině míření a vůči tomu so se mi zdá v ruce rovně a nyní prostřelím i kuličku 22mm prakem co má vydličku širokou 40mm. (Je to tvrdší pěnová kulička, která mi sloužila čistě na testování této teorie, na přesnou střelbu to vůbec neni.) Předtím to vždy trefilo prak.
obrazek
⬆️
Další věc co mi taky pomohla, bylo střílet tak, že palec mám směrem dolů a ukazováček nahoře, ale časem jsem přišel na to že může vzniknout úplně stejný problém, jen je to trochu těžší udělat špatně.

Po jednodenním trénování střílení palcem dole ukazováček nahoře se ukázalo, že toto je asi nejvíce bezpečný a dokonce i přesný způsob jak vypouštět kuličku.
Tímto způsobem se mi konečně podařilo vystřelit kuličku 22m skrze mini prak co má šířku vydličky 32mm a zároveň i trefit cíl.
(PS: Ale jak to tak bývá, vše má někdy i nějaké mínusy. U tohoto způsobu držení je to, že gumy které mají větší odpor, je s tímto úchopem mnohem těžší udržet, než už způsobu, kdy máte ukazováček nahoře a palec dole. [= Obrácený úchop])
obrazek
⬆️
Další věc co pomůže, je nikdy nedržet kapsu/lůžko praku za střelivem.
Vždy střelivo držte v nejvyšším místě střeliva, to znamená za střed kapsy/střeliva.
-----
-Třetí možnost je, že střelivo je větší než kapsa/lůžko, nebo střelivo dáváte příliš mimo střed kapsy/lůžka.

Vaše Kapsa/Lůžko co používáte na praku musí být vždy minimálně o pár mm větší než střelivo a to ve všech směrech jak šířka tak i celková délka po předložení lůžka (musí zasahovat udělané 1cm za střelivo).

-----
-----

Méně časté, ale i tak možné důvody, proč si zasáhnete prak:

-Čtvrtá možnostje, že každá guma je jinak dlouhá a nebo máte extrémně výklopný prak mimo roviny.
-----
⬇️
Pro ty co umí anglicky, tak tento problém řešili třeba i v instruktážním videu na YouTube od Simple Shot a daný problém s vypuštěním lůžka nazývají "Speed bump".



https://youtu.be/-JZ3SdZnn9I (122x)

-----
-Pátá možnost je, že střelivo je příliš těžké pro vaší sestavu gumy.
Toto poznáte celkem snadno, běžně střílíte třeba ocelovými kuličkami 8mm, ale vyzkoušíte střílet např. 7-8mm olovo a najendou se trefíte (většinou) do spodní části vidličky praku.
Tento problém jsem také zažil osobně, ale ze začátku jsem si ho pletl s tím, že jsem problém přikládal k tomu, že dané střelivo je příliš velké pro danou kapsu/lůžko a kvůli tomu jsem si trefil prak.
Naštěstí jsem si pak uvědomil, že já si prak skoro vždy trefil do horní části a najednou je to do té spodní části a navíc téměř pokaždé.

Při tomto daném problému trefení si praku se děje to, že vypuštěna guma neutáhne váhu daného střeliva a po vypuštění hodně klesne mimo počáteční dráhu a to způsobí právě daný zásah praku.
U tohoto problému je navíc 90% šance, že střelivo přicvakne i gumu k hraně praku, takže pokud to prak vydrží bez problémů, tak ale gumy už použitelné nebudou.


-----


Shrnutí:

  • 1. Ideální úchop praku pro začátečníky je opřít palec o spodní část praku u vidličky a ukazováček zapřít o horní část vidličky.
    obrazek

  • 2. Držet prak stabilně i po vypuštění gumy se střelivem. (S tím pomůže bod č.1)

  • 3. Snažit se držet lůžko vždy přímo za střelivo, ne až za ním a střelivo tím jakoby sevřít.

  • 4. Hlídat si, aby jste kapsu/lůžko praku nějak moc nenaklápěli mimo osu střely.

  • 5. Nikdy nezkoušejte vystřelit střelivo, které je stejně velké nebo větší než kapsa/lůžko, které máte aktuálně na praku.

  • 6. Pokud to je možné, zkuste střílet tak, že při střelbě máte palec dole a ukazováček nahoře.
    obrazek
    U tohoto způsobu držení lůžka je nejmenší šance udělat nějakou větší chybu při vypuštění lůžka.

    Ale jak to tak bývá, vše má někdy i nějaké mínusy. U tohoto způsobu držení je to, že gumy které mají větší odpor, je s tímto úchopem mnohem těžší udržet, než už způsobu, kdy máte ukazováček nahoře a palec dole. (= Obrácený úchop)



Na závěr:
Při dodržení všech těchto zásad, minimalizujete šanci, že se střelíte do praku nebo do ruky, ale i tak se to občas může stát, například vlivem únavy, že už dloho trénujete a uděláte chybu při vypuštění lůžka z ruky.

Proto doporučuji všem začátečníkům i pokročilým vždy používat ochranné brýle a ideálně i koženou rukavici na ruce kde držíte prak. (Pro minimalizování rizika většího zranění.)


Tags:
#Prak  #Střelba z praku  #Míření  #Slingshot  #OTT a TTF prak  #Návod / Instrukce  

Rate this post:


    Evaluate: 5 z 5 / Evaluated: 3x /



    Comments:

    Nebyly nalezeny žádné komentáře.


    Advertisement: